KpVV-webtool OV-Klantenbarometer  Home KpVV
startpagina   resultaten   links   help 

Welkom bij de OV-Klantenbarometer

Doel OV-Klantenbarometer

Het onderzoek OV-Klantenbarometer is een landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het openbaar (stads- en streek)vervoer. Reizigers geven rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Deze aspecten lopen uiteen van de kans op een zitplaats tot de sociale veiligheid. Het onderzoek wordt jaarlijks gehouden in bus, tram, metro, regionale trein en boot.

Het onderzoek wordt steeds gehouden in de periode oktober-december. Op basis van een rittenbestand per onderzoeksgebied zijn a-select ritten getrokken die worden bezocht door enquêteurs. De reizigers vullen zelf in het voertuig een schriftelijke enquête in.

De OV-Klantenbarometer is in 2007 tot en met 2011 uitgevoerd door de combinatie Goudappel Coffeng en DTV Consultants. Deze bureaus hebben in de periode eind oktober tot half december 2011 in 87 onderzoeksgebieden de klantwaardering in ruim 7.299 ritten gemeten. Er zijn bijna 86.000 enquêtes afgenomen waarvan 83.513 bruikbare enquêtes. De onderzoeksgebieden komen grotendeels overeen met de concessiegebieden en de lijnconcessies en -contracten.


Werking

U kunt de resultaten van het onderzoek op verschillende manieren bekijken. U kunt de rapporten bekijken die per ov-autoriteit zijn opgesteld. Maar u kunt ook in deze webtool uw eigen selecties maken en vergelijkingen op het tabblad "RESULTATEN". U kunt tegelijk maximaal 3 onderzoeksgebieden of landelijke totalen selecteren waarvan de resultaten in overzichtelijke piramides worden getoond. De vlakken van de piramides geven de scores voor verschillende aspecten weer. U krijgt nadere informatie door de muis over de vlakken te bewegen, bovendien kunt u dan een menu activeren waarmee u:
- de gegevens kunt bekijken onderverdeeld naar persoonskenmerken
- het scoreverloop voor een aspect over de afgelopen jaren (voor zover beschikbaar)
- de score vergelijken met andere gebieden
- een export van de scores naar een CSV bestand (tbv Excel) kunt maken

Zie voor meer informatie de help-pagina.